Na co zwracać uwagę

Środowisko, w którym żyjemy pełne jest szkodliwych związków chemicznych. Są to zarówno obecne w powietrzu spaliny, jak również środki używane do konserwowania czy barwienia żywności. Ludzki organizm potrafi sam usuwać i chronić się przed tymi szkodliwymi substancjami, możemy jednak przynajmniej postarać się, aby tych toksyn docierało do naszego organizmu jak najmniej. Nasza dieta, która będzie chroniła przed szkodliwymi substancjami powinna składać się produktów, które zostały jak najmniej przetworzone. Kiedy kupujemy produkty żywnościowe czytajmy etykiety zamieszczone na opakowaniach i starajmy się kupować takie produkty, w których środków konserwujących nie ma w ogóle lub jest ich bardzo mało. Starajmy się nie kupować produktów na etykiecie, których wymienione zostały takie substancje jak E 220-228 i E 210-213. Wybierając produkty żywnościowe warto wybierać także te, których termin przydatności do spożycia jest krótki. Takie produkty nie zawierają środków konserwujących lub zawierają je w niewielkiej ilości. Warto zwrócić także uwagę na garnki, w których przygotowujemy potrawy. Lepiej nie korzystajmy z takich, które zostały wykonane z aluminium. Często staramy się ułatwić przygotowywanie posiłków kupując półprodukty w puszkach. Zamiast nich, lepiej jest używać produktów suszonych i mrożonek.

Both comments and pings are currently closed.